Lente

Liselotte Betist (44) is Burn-out en Stress Specialist en single moeder van 2 meiden. Ze heeft een eigen praktijk in Amstelveen waarbij ze gesprekstherapie en psychomotorische oefeningen combineert met beweging in de natuur.

Elk jaar rond februari denk ik bij mezelf ‘Heb ik zélf geen burn-out?’ Ik voel me futloos, wil het liefst alleen maar cocoonen, heb me er aan overgegeven dat het voor altijd winter blijft en ben met geen mogelijkheid vooruit te branden. Begin maart puilen dan ook de kasten uit en loop ik gevoelsmatig met wallen tot aan mijn enkels. En dan gebeurt er wat geks… De zon gaat schijnen, de dagen worden langer en hoef ik niet meer in 3 lagen thermokleding de kou te trotseren.

Elk jaar weer transformeer ik binnen de kortste keren van Ma Flodder in een door schoonmaak bezeten Marie Kondo die borrelt van energie en maar een ding wil; SCHOONMAKEN EN OPRUIMEN!

Mijn innerlijk dialoog verandert radicaal van ‘Wanneer is de dag voorbij zodat ik op de bank mag met Netflix?’ naar ‘Die ramen, hoe heb je daar de hele winter doorheen kunnen kijken??’ ‘Die kasten moeten állemaal worden uitgeruimd en wel nú!’

Ik ga tekeer als een bezetenen en alles en iedereen gaat door de schoonmaak mangel. De kinderen gaan naar de kapper, de hond wordt getrimd en zelfs mijn hulp wordt extra ingezet voor de Grote Lente Schoonmaak. Ze rolt geamuseerd met haar ogen als ze me weer eens door het huis ziet razen. Een enorme stapel volwassen en kinderkleding ligt elk jaar weer op haar te wachten waar ze de leukste spullen uitpikt en haar familie en kinderen blij mee maakt.

De kasten, de zolder, de badkamer en alle inhoud gaat door de Mag-Dit-Blijven?-Filter. Zo niet, gaat het weg. Het wordt gerecycled, weggegeven of verkocht met Koningsdag.

De hulp is blij, het huis is opgeruimd maar ook de kinderen zijn blij met hun inkomsten. Daarbij draagt dit een klein steentje bij aan het doorbreken van de cirkel van consumentisme – waar ik als moeder van twee opgroeiende kinderen met jaarlijks andere school- een leef benodigdheden – maar moeilijk aan kan ontkomen.

Maar het grootste voordeel is dat je met zo’n grote schoonmaak ook nieuwe ruimte in je hoofd maakt. Niet alleen je uitpuilende kasten kunnen weer opgelucht ademhalen, ook je hoofd en je lijf doen dankbaar mee. Als je omgeving schoon en opgeruimd is, is dat in je hoofd ook zo.

Een paar dagen later sta ik met de man waar ik al een tijdje omheen draai, een moeilijk gesprek te voeren in hartje Amsterdam. De blijdschap, rust en ruimte die ik had gewonnen met mijn opruimwoede voel ik langzaam wegebben. Om me heen zie ik terrassen vol met vrolijke mensen; warmte en vrolijkheid vult de stad. De rest van Nederland heeft kennelijk hetzelfde Lente virus te pakken. Waarom zakt die van mijn nu weg…?

In een moment van helderheid zie ik bij mezelf een oud patroon waarvan ik dacht dat ik het jaren geleden al bij het grof vuil gezet had. Kennelijk niet. Ik help mezelf er aan herinneren dat ik 1 beslissing verwijderd ben van blijdschap en dat ik mijn verloren winst kan terugwinnen door op dit gebied ook een grote schoonmaak te houden.

De Lente staat voor een nieuw begin dat ons elk jaar weer opnieuw is gegund. Een schone lei, een blanco pagina die je mag invullen zoals jij dat wilt.

Ik sluit het gesprek, maar ook de potentiele relatie op vriendelijke wijze af en kies voor mezelf. En voor de Lente.