Financiën

Je financiën, één van meest sexloze onderwerpen die er zijn en hoogstwaarschijnlijk niet je meest favoriete bezigheid. Er zijn heel wat mogelijkheden om ondersteuning te krijgen als je er alleen voor staat of als je co-ouderschap als omgangsregeling hebt gekozen.
Hier vind je een beknopt overzicht van waar je eventueel aanspraak op maakt.

 1. Kinderbijslag
  Iedere ouder, gescheiden of niet, bewust alleenstaande ouder of niet, heeft hier recht op. Het is niet inkomensafhankelijk en iedereen krijgt hetzelfde bedrag. Kinderbijslag wordt eenmaal per kwartaal uitgekeerd.
  Check hier voor meer informatie.
 2. Kindgebonden budget
  In tegenstelling tot de kinderbijslag is het kindgebonden budget een regeling die wel inkomensafhankelijk is. Ook als je een bijstandsuitkering krijgt, kom je in aanmerking voor het kindgebonden budget. Check hier of je er recht op hebt.
 3. Verhoging van het kindgebonden budget voor alleenstaande ouders.
  Als alleenstaande ouder heb je heb je recht op meer kindgebondenbudget dan gezinnen met 2 ouders. Dit extra bedrag is een tegemoetkoming in het levensonderhoud. Check hier waar je recht op hebt door een proefberekening te maken.
 4. Kinderopvangtoeslag
  Als je kinderen nog opvang nodig hebben, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Een voorwaarde is dan dat je werkt, studeert of je eigen onderneming hebt. De hoogte van je toeslag hangt af van je inkomen, de soort opvang en het aantal kinderen. Check hier of je er recht op hebt.
 5. Inkomensafhankelijke combinatiekorting
  Als alleenstaande werkende ouder kan het ook zijn dat je recht hebt op een korting op je inkomenstenbelasting. Ook als co-ouder kan het zijn dat je een heffingskorting krijgt. Een van de voorwaarden is dat je kind jonger dan 12 jaar is. Check hier de andere voorwaarden waar je dan aan moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Als je een bijstanduitkering hebt, kan het zijn dat de gemeente nog bijzondere aanvullende bijstandsregelingen heeft voor alleenstaande ouders. Dit kan je bij je gemeente navragen.

Kom je er niet uit bel dan met de desbetreffende instanties. Voor de kinderbijslag naar SVB voor kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en de inkomensafhankelijke combinatiekorting naar de belastingdienst. Heb je vragen over bijstand en aanvullende bijstandsregelingen ga naar de gemeente waar je woont of naar werk.nl.

Heb je meer advies nodig of ben je het overzicht kwijt en weet je niet meer wat je moet doen, dan is hellolaw.nl wellicht handig voor jou.

Partneralimentatie verandert mee

Sinds 1 januari is de duur van de partneralimentatie verandert. In december en januari is

Liefde loslaten

Een mooi verhaal over liefde. Liefde die soms alleen niet meer genoeg is om door

Partneralimentatie wijziging

Per 1 januari 2020 gelden er nieuwe regelingen. De maximale termijn aan partnerlimentatie is vijf

Alimentatie Indexering 2020

De wettelijke indexering voor 2020 is weer vastgesteld. Misschien gaat dit altijd heel soepel bij