Voor niemand leuk

Uit elkaar gaan is voor niemand leuk. Het staat niet voor niets in de top drie van meest ingrijpende ervaringen die je mee kan maken. Of jij nou de keuze hebt gemaakt of er voor jou is gekozen. Het is niet leuk voor jou, voor je partner en al helemaal niet voor jullie kinderen. Op het moment zelf doet het pijn en denk je ‘wordt dit ooit nog beter?’ Trust me, it does!!!

Voor de één komt het ‘ok voelen met hoe het is’ eerder dan voor de ander. Er staat geen vaste verwerkingstijd voor. Dan weer doe je een paar stappen vooruit, om vervolgens voor je gevoel achteruit te gaan. We doorlopen allerlei fases in de rouw om de relatie. En dat kan best lang duren. Maar YOU WILL GET THERE, als je durft los te laten en durft je eigen leven te gaan leven!

Je eigen ‘nieuwe’ leven vol andere en wellicht verfrissende dynamieken. Kinderen hebben ook verdiend dat je jouw leven weer oppakt. Zij zouden altijd centraal moeten staan, zodat zij zo weinig mogelijk ‘last’ hebben van een scheiding. Dat kan echt! Kinderen kunnen gewoon ok zijn met de situatie hoe die is en kunnen gewoon gelukkig zijn ondanks dat hun ouders niet meer samen leven. Really! Bij de ene breuk vergt dat wat meer inspanning dan bij de andere, maar het is deze inspanning meer dan waard. In the end willen we maar één ding toch?! Onze kinderen gelukkig zien.

‘De dag van de scheiding heeft als doel het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-) partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.’ (verder-online.nl) Respectvol uit elkaar gaan is belangrijk voor kinderen om hen ok te laten zijn met de situatie zoals die is.

Dat lijkt ons in Nederland de laatste tien jaar beter te lukken. ‘Slechts één op de zeventien gestrande huwelijken loopt tegenwoordig nog uit op een vechtscheiding, terwijl dat er in 2010 nog één op de vijf was. Ouders denken vaker aan het belang van hun kinderen, verklaren deskundigen’ (RTL nieuws). De gang naar de rechter is dus sterk terug gelopen. En dat is goed nieuws! Laten we dit vasthouden en zorgen dat dat de dalende trend doorzet.

Want laten wij, volwassen mensen die we zijn, in godsnaam ervoor zorgen dat de vaak onvermijdelijke breuk om verder te kunnen, de ontwikkeling van onze kinderen niet in de ‘weg’ gaat zitten. En daar hebben beide partijen hun aandeel in! Bovendien is het leven ook veel leuker als we in harmonie zijn met onze familie, vrienden EN EXEN.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *